Hands

← Terug naar overzicht

Spelsituatie 5

Hands

Als een speler de bal met zijn handen raakt, dan is dat vaak heel duidelijk een vrije slag. Maar soms weet je het even niet…

Als de bal per ongeluk tegen een arm komt, moet de scheids dan fluiten? Hoe kan hij eigenlijk zien of het opzettelijk hands is of niet? En is het dan ook 2 minutenstraf? Kan een keeper ook hands maken?

Een speler speelt de bal bewust met hand of met de arm. 

Het is een overtreding als een speler bewust de bal met z’n arm of hand speelt.  Dit kun je goed zien op dit filmpje. Vincent neemt de bal aan op z’n arm en neemt hem mee. Een handsbal is altijd een 2-minutenstraf .  

Wat als een speler per ongeluk de bal met handen raakt?

Dan moet de scheidsrechter door laten en spelen en niet fluiten. Dat is als een speler per ongeluk de bal tegen de arm krijgt en hier geen voordeel van heeft. Dit blijft natuurlijk altijd heel lastig voor een scheidsrechter om te bepalen.

Kan een keeper ook hands maken?

Ja! een keeper kan ook hands maken. Buiten het keepersgebied is de keeper een gewone speler maar dan zonder stick. Net als de andere spelers mag hij de bal niet de handen of arm spelen. Dit kun je goed zien op dit filmpje.   Een goede tip voor keepers, buiten het keepersgebied kun je de bal het beste met je voet wegtrappen.

goedEen keeper mag de bal wel buiten het keepersgebied, zolang hij 1 voet in het keepersgebied heeft staan. Dit kun je zien op dit filmpje.

Krijgt een keeper ook een 2-minutenstraf voor hands?

Ja! alleen hoeft de keeper voor 2-minutenstraf niet op de strafbank. Een andere speler, door de aanvoerder aangewezen, moet dan in de plaats van de keeper op de strafbank.

← Terug naar overzicht

themekiller.com