Voordeelregel

voordeelregel

← Terug naar overzicht

Spelsituatie 16

Voordeelregel

De ‘voordeelregel’ houdt in dat de scheidsrechter het spel door kan laten gaan, wanneer het team waartegen een overtreding werd begaan, hieruit voordeel kan trekken. Dit is bijvoorbeeld het geval als de ploeg in een kansrijke positie komt om te scoren of om een aanval op te zetten. De scheidsrechter kan het spel na enkele seconden alsnog onderbreken als het voordeel achterwege blijft.

Dat is knap van de scheidsrechter. Want hij mag bij elke overtreding de voordeelregel toepassen, maar moet altijd goed kijken of dit ook echt wel kan en slim is…

En, heel belangrijk: hij moet jullie allemaal duidelijk laten weten dat het voordeel is. Zowel ‘in woord’ als met zijn armen. De scheidsrechter roept voordeel en steek bij beide handen vooruit (zie foto boven).

Uitgestelde tijdstraf

De scheidsrechter kan ook voordeel geven als er een overtreding wordt gemaakt die eigenlijk een 2-minutenstraf is. Dan geeft de scheidsrechter een uitgestelde tijdstraf.  De scheidsrechter geeft dit zowel in woord aan als met z’n armen, hij steekt 1 hand in de lucht.

Hoe werkt een uitgestelde tijdstraf?

Als het team waartegen een overtreding werd begaan nog balcontrole heeft en de aanval verder kan opbouwen. De uitgestelde tijdstraf eindigt als:

  • de tegenstander de bal controleert spel, dan spel hervatten met een face-off. De speler die overtreding maakte krijgt dan een tijdstraf.
  • er een overtreding is gemaakt, dan spel hervatten met vrije slag. De speler die overtreding maakte krijgt dan een tijdstraf.
  • de bal uit wordt geslagen, dan spel hervatten met inslag. De speler die overtreding maakte krijgt dan een tijdstraf.
  • er wordt gescoord, dan spel hervatten met een face-off. Er wordt dan geen tijdstraf meer gegeven aan de speler die overtreding is gemaakt.

Keeper eruit bij een een uitgestelde tijdstraf?

Vaak wordt de keeper eruit gehaald door het team team waartegen een overtreding werd begaan. Ze spelen dan met 6 veldspelers en geen keeper. De tegenstander kan namelijk op geen enkele manier scoren, want als ze de bal veroveren dan fluit de scheidsrechter voor de overtreding en geeft de speler een tijdstraf. 

← Terug naar overzicht

 

 

themekiller.com