Overtredingen en straffen

overtreding

Welke straffen na een overtreding?

Maak jij of een tegenstander een overtreding? Of gedraagt een speler zich onsportief? Dan kan de scheidsrechter een straf uitdelen. Hoe zwaarder de overtreding, hoe zwaarder de straf.

Een scheidsrechter kan een overtreding bestraffen met een vrije slag, maar bij sommige overtredingen worden ook tijdstraffen gegeven. Bij een tijdstraf mag een speler voor een bepaalde tijd niet aan de wedstrijd meedoen. Er zijn 2 soorten tijdstraffen: teamstraffen en persoonlijke straffen. Bij tijdstraffen speelt het team gedurende de straf met een man minder op het veld (powerplay).

Teamstraffen

2-minuten tijdstraf

Bij een 2-minuten tijdstraf speelt een team 2 minuten lang met speler minder. De bestrafte speler zit op de strafbank,  de speler mag er weer in na:

  • na 2 minuten
  • of als het team dat de powerplay heeft een doelpunt maakt.

5-minuten tijdstraf

Een 5-minuten tijdstraf wordt vaak gegeven bij gevaarlijk spel waar een andere speler geblesseerd kan raken. Bijvoorbeeld als een speler bij een te hoge uitzwaai het hoofd van een andere speler raakt. Bij een 5-minuten tijdstraf speelt een team 5 minuten lang met speler minder. De bestrafte speler zit op de strafbank,  de speler mag er weer in na:

  • 5 minuten. Als er gescoord wordt maakt niet uit, de bestrafte speler moet blijven zitten op de strafbank.

Persoonlijke straffen

Persoonlijke straffen worden vaak uitgedeeld vanwege (grof ) onsportief gedrag.  Er zijn 2 soorten persoonlijke straffen: een 10-minuten persoonlijke straf en wedstrijdstraf (rode kaart).  Bij een persoonlijke straf hoort ook altijd een teamstraf.

10+2-minuten tijdstraf

Bij een 10-minuten persoonlijke straf wordt ook altijd een teamstraf gegeven van 2-minuten. Daarom noemen we dit ook wel 10+2-minutenstraf. Bij een 10+2 persoonlijke straf moeten altijd 2 spelers op strafbank: De speler die de 10-minuten persoonlijke straf krijgt en medespeler voor 2-minuten tijdstraf. De medespeler wordt door de coach aangewezen, deze medespeler mag er weer in na:

  • na 2 minuten
  • of als het team dat de powerplay heeft een doelpunt maakt.

Pas nadat de 2-minuten straf is afgelopen gaat de tijd in van de 10-minuten persoonlijke straf. Het team van de bestrafte speler hoeft dan niet met met man minder te spelen. De speler met de persoonlijke straf zou dus wel 12 minuten op de strafbank kunnen zitten.

10+2-minutenstraf is mindere zware straf als een 5 minutenstraf. Omdat een team bij een 5 minuten lang met met man minder moet spelen en bij 10+2 maar 2 minuten. 

Wedstrijdstraf (rode kaart)

Bij een wedstrijdstraf (rode kaart) wordt ook altijd een teamstraf gegeven van 5-minuten. De speler die de rode kaart krijgt mag niet meer meedoen en moet de zaal verlaten. Voor de 5 minuten tijdstraf moet een medespeler op de strafbank. De coach moet een speler aanwijzen. De speler mag er weer in na:

  • 5 minuten. Als er gescoord wordt maakt niet uit, de speler moet blijven zitten op de strafbank.

 

themekiller.com